Thursday, 30 January 2014

Pizzica Tarantata

Sunt cumplit de frustrata.

Na, asta se intampla daca imi place sa colind pe coclauri si sa descopar tot felul de chestii deosebite.

Asa se face ca in urma cu 4 ani am ajuns in Italia, in tocul "cizmei", in Salento. O zona boema cu barbati frumosi si peisaje cu palmieri printre catedrale din piatra.

Dar nu despre asta vreau sa vorbesc, da-le-ncolo de monumente acum!

In Salento am invatat sa dansez Pizzica Tarantata.

Pe scurt, este un dans usor psihedelic pe care femeile imbracate in fuste largi cu un sal legat in talie si cu o tamburina in mana se invart desculte in ritmul muzicii, tropaie si sar de pe un picior pe altul, ca spre sfarsit sa se lase pe jos, in miscari rupte si lascive, aruncandu-si parul in fata si in spate, unduindu-si soldurile si arcuindu-si spatele stand in genunchi cu mainile pe podea... Da, arata ca o exorcizare pe muzica.

Dar e sexy. Sexy rau!

Pizzica e un dans cu origini vechi: demult, zona era napadita de paianjeni iar nefericitii care erau ciupiti (pizzica = ciupitura) aveau niste convulsii si niste spasme de numa' - numa'. Cu febra, cu transpiratii, cu tremurat, cu toate alea.
Nu stiu ce leacuri aveau la dispozitie pe vremea aia, insa veninul paianjenului iesea din organism in cateva zile doar ca pana scapai de otrava te perpeleai si te tavaleai in asternuturi de nu-i adevarat.

Asa ca oamenii faceau urmatorul lucru: chemau in casa bolnavului cantareti cu tamburine si chitara, sa-i cante ''ciupitului'' 3 zile si 3 nopti. Bolnavul cuprins de spasme si tremuraturi dansa astfel pe muzica, scotand din el veninul.

In timp, dansul a evoluat si a ajuns ceea ce e azi: o miscare mult mai cuminte dar care pastreaza ideea de exorcizare pe ritmuri nebunesti. Piesele de Pizzica sunt vesele insa foarte alerte.

Bun.

Revenind la frustrarea mea: ma aflam asadar intr-o sala de dans din Salento, unde am filmat o demonstratie de Pizzica Tarantata dansata de doua pustoaice de vreo 10-11 ani si profesoara lor.
Fuste largi pana in pamant, saluri in talie, par lasat pe spate si de toate.

Eh, piesa aia pe care dansau gagicile suna ca un strigat de durere, de pasiune, de excitare si de dulce nebunie... Nu are versuri, este o chitara apasata, un acordeon si o tamburina care tine frenetic ritmul.

 Acum gaseste domne piesa aia daca poti...

Probabil o compozitie locala, specifica sudului cel mai sud din Italia, ritm de Pizzica, fara versuri...

Da, am incercat cu Shazam. Nicio sansa.

Mai jos e o scena dintr-un film care expune foarte clar ce am povestit eu mai sus.

Iar cam asa arata Pizzica acum. In clip este Serena D'amato, printre cele mai bune dansatoare din sudul Italiei:


No comments: